Opština Kostajnica - dobrodošli na zvanični web sajt

Obavještenje - prevencija požara

Upozoravaju se građani opštine Kostajnica da posebnu pažnju obrate na mogućnost pojave požara, koji se u ovim uslovima lako šire.

Zabranjeno je  uklanjanje korova i biljnog otpada spaljivanjem,  na otvorenom području u blizi šuma i poljoprivrednih polja.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta dužni su, radi spriječavanja pojave i širenja požara na poljoprivrednom zemljištu, uklanjati suve biljne ostatke nakon provedenih agrotehničkih mjera u trajnim zasadima, pomenutu mjeru  izvršiti obaveznim zaoravanjem biljnih ostataka.

Vlasnici i druga pravna lica, državni i drugi organi, preduzetnici u oblasti poljoprivrede i poljoprivredni proizvođači, za vrijeme žetve i vršidbe preduzimaju posebne mjere zaštite strnih usjeva od požara.

Opasnost stvaraju i bačeni tinjajući opušci duvanskih proizvoda, a naročito nesagorjeli žar bez čovjekove kontrole. 

U slučaju pojave početnog požara, sa mogućnošću širenja, građani trebaju pristupiti gašenju priručnim sredstvima, ako to mogu učiniti bez opasnosti za sebe ili drugoga. Ukoliko građanin nije u mogućnosti da ugasi požar, dužan je o požaru obavjestiti specijalizovane službe na sledeće telefonske brojeve.

123 – Vatrogasna jedinica Kostajnica

122 – Policijska stanica Kostajnica

              065-894-624 – Komandir vatrogasne jedinice