Opština Kostajnica - dobrodošli na zvanični web sajt

Informacija o isplati naknade za boravak u koncentracionim logorima

Opštinska uprava Kostajnica je zbog velikog broja upita građana u vezi isplate naknade za boravak u koncentracionim logorima uputila zahtjev za informaciju Ambasadi Savezne Republike Njemačke koja je dostavila slijedeći odgovor:
„Savezna Republika Njemačka je u svom budžetu iz 1998. godine, predvidjela iznos od 40,90 miliona evra, koji je raspodjeljen u periodu od 1998. do 2000. godine. Sprovođenje mjera u srednjoevropskim i istočno evropskim zemljama, pa tako i u zemljama koje su bile u sastavu bivše Jugoslavije, je stavljeno u nadležnost nacionalnih institucija - pretežno se radilo o nacionalnom Crvenom krstu.
Osnivanjem fondacije „Sjećanje, odgovornost i budućnost“ u 2000. godini je uspostavljena insitucija koja je po nalogu Savezne vlade i njemačke privrede trebala preuzeti vršenje isplata žrtvama.
Glavni zadatak i osnovna svrha navedene fondacije je bila isplta humanitarne pomoći bivšim logorašima i ostalim žrtvama nepravde. Jedna od sedam međunarodnih partnerskih organizacija putem koje su isplaćivana sredstva fondacije je i Međunarodna organizacija za migraciju (IOM). Ova organizacja je bila nadležna za oštećena lica koja nisu bila Jevreji, a koja su svoje prebivalište imala van Poljske, Ruske Federacije, Bjelorusije, Ukrajine i Češke. IOM je raspolagao sa iznosom od 276 miliona evra. Zahtjevi su se mogli podnositi u IOM do 2006. godine, a isplate su okončane 2007. godine. Ukoliko je neko od žrtava u IOM-u podnio zahtjev do 2006. godine, molimo da se njima direktno i obrate.
Ukoliko su žrtve uslijed zatočeništva izgubile imovinu, isti se mogu obratiti na slijedeću adresu:
BUNDESAMNT FUR
ZENTRALE DIENSTE UND OFFENE
VERMOGENSFRAGEN
11055 BERLIN
Tel: 0049 (0)3018 7030 0
Fax: 00 49 (0) 3018 7030 11 40
E mail: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Ostale informacije o naplati štete možete naći u brošuri Saveznog ministarstva finansija koja se nalazi i na njihovoj web stranici www.bundesfinanzministerium.de. Takođe, brošura je na istoj stranici dostupna i na engleskom jeziku.“