Opština Kostajnica - dobrodošli na zvanični web sajt

Održana taktično pokazna vježba vatrogasaca i civilne zaštite

U Kostajnici je u četvrtak održana taktičko-pokazna vježba iz oblasti zaštite od požara i spasavanja unesrećenog iz saobraćajne nezgode pod nazivom "Kostajnica 2014".
Vježba je održana u okviru koordinacionog sastanka službi civilne zaštite i spasavanja Područnog odjeljenja Banjaluka.
Komandir Područnog odjeljenja sistema zaštite i spašavanja Banjaluka Mile Međed rekao je da je vježba podrazumijevala gašenje požara na vozilu koje je učestvovalo u saobraćajnoj nesreći, a zatim uz pomoć specijalnog alata spašavanje unesrećenog koji je ostao zaglavljen u vozilu.
Prema njegovim riječima, vatrogasna jedinica u Kostajnici je prošle godine opremljena specijalnim alatom za spasavanje zaglavljenih u vozilu, pripadnici te jedinice su obučeni za rad sa tim alatom i imaju međunarodne sertifikate za spasavanje.
U vježbi su, kako je rekao, učestvovali pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kostajnica, Teritorijalne vatrogasne jedinice Novi Grad i Doma zdravlja Kostajnica.
Taktičko-pokaznoj vježbi "Kostajnica 2014" prisustvovali su učenici Osnovne škole "Petar Mećava", polaznici Kluba za djecu ''Kestenko'' i zainteresovani građani.
 U 2013. godini u BiH su četiri vatrogasne jedinice opremljene specijalnim alatom za spašavanje lica zaglavljenih u vozilu nakon saobraćajne nesreće, čija je vrijednost oko 20.000 evra.