Opština Kostajnica - dobrodošli na zvanični web sajt

U Kostajnici održan sastanak načelnika opštine Prijedorske regije

Načelnici opština prijedorske regije i gradonačelnik Prijedora razgovarali su danas u Kostajnici o bezbjednosnoj i ekonomskoj situaciji na području ove regije.
Gradonačelnik Prijedora Marka Pavića rekao je da su najvažnije teme današnjeg sastanka bile rasprava o izvještaju o radu CJB Prijedor i pad prihoda od PDV-a.
''Jednoglasno smo dali podršku i formiranju, kao i radu CJB u proteklih pet mjeseci. Smatramo da treba dati podršku još jačem kadrovskom i materijalnom osposobljavanju Centra kako bi što bolje obavljao svoje poslove'' – rekao je Pavić.
On je rekao da je bilo i riječi o aktuelnoj finansijskoj situaciji u budžetima opština ove regije i da su učesnici sastanka konstatovali da je situacija vrlo teška.
''Prihodi, naročito od PDV-a, rapidno padaju i neke od lokalnih zajednica su u situaciji da ne mogu izvršavati svoje obaveze'' – rekao je Pavić ističući da učesnici sastanka traže da se i u okviru gradova i opština Republike Srpske i u okviru Vlade Republike Srpske razmotri situacija oko funkcionisanja lokalnih zajednica.
On je naveo da je potrebno da se preduzmu sve mjere kako bi lokalne zajednice mogle izvršiti svoje obaveze prema građanima.
Govoreći o procesu regionalizacije Pavić je rekao da treba ići na formiranje okružnog tužilaštva i regionalne privredne komore.
 ''Smatram da su to institucije koje će učvrstiti prijedorsku regiju i koje će omogućiti brže postupke i reagovanje na stvari i oblasti u kojima djeluju'' – naglasio je Pavić.
Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo, koji je bio domaćin sastanka, rekao je da različite političke opcije načelnika opština regije Prijedor neće uticati na njihovu međusobnu saradnju
''Bez obzira na političku pripadnost svi mi kao načelnici opština osjećamo iste probleme i sa Vladom RS činimo izvršnu vlast i dijelimo odgovornost, kako za funkcionisanje republičke vlasti, tako i za funkcionisanje lokalnih zajednica'' – rekao je Bundalo.
I načelnici ostalih opština slažu se da je od velikog značaja formiranje prijedorske regije i gravitiranje okolnih opština gradu Prijedoru kao centru
Sastanku su uz domaćina načelnika opštine Kostajnica Drage Bundale i gradonačelnika grada Prijedora Marka Pavića prisustvovali i načelnik Kozarske Dubice Mile Zlojutro, Oštre Luke Dragan Stanar, Krupe na Uni Gojko Kličković i zamjenik načelnika opštine Novi Grad Zoran Starčević te načelnik CJB Prijedor Vojislav Pelkić.