Opština Kostajnica - dobrodošli na zvanični web sajt

Obilježen Dan opštine

Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja poginulima i borcima Narodnooslobodilačkog rata u gradskom parku u Kostajnici je danas obilježen Dan opštine – 2. april.Vijence na spomenik poginulima u odbrambeno-otadžbinskom ratu položili su ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija, načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo i narodni poslanik Diana Čekić i delegacija Skupštine opštine, a vijenac na spomenik borcima Narodnooslobodilačkog rata delegacija opštinske uprave i Skupštine opštine.
Mutabdžija je izrazio zadovoljstvo što se u Kostajnici njeguje i tradicija iz Drugog svjetskog rata.
"Ovo ukazuje na toleranciju i civilizacijske norme koje su primjerene našem narodu", rekao je Mutabdžija i tom prilikom je rekao da je sa načelnikom opštine Kostajnica razgovarao o problemima koje Kostajnica ima u vezi sa razgraničenjem sa Hrvatskom i o ekonomskoj situaciji.
"Privredna pitanja su uvijek najaktuelnija. Bez animiranja i reaktiviranja privrednih potencijala, mi kao društvo nećemo moći ostvariti sve ciljeve, pa i one koji se tiču obrazovanja i kulture", istakao je Mutabdžija.
Nakon polaganja vijenaca u skupštinskoj sali je održan svečani prijem kod predsjednika Skupštine, kome su prisustvovali odbornici prvog i sadašnjeg saziva Skupštine, direktori i predstavnici javnih i privatnih preduzeća i ustanova sa područja opštine.
Predsjednik Skupštine opštine Kostajnica Željko Čekić, rekao je obraćajući se uzvanicima, da se Kostajnica u proteklih 19 godina borila sa raznim problemima, ali da ih je uspjela prevazići i postati stabilna lokalna zajednica.
On se posebno zahvalio privrednicima, koji su kako je rekao ''pravi ambasadori Kostajnice''.
Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija je, čestitajući građanima Dan opštine, istakao da je tokom kratkog boravka u Kostajnici stekao utisak da se radi o tolerantnoj i uspješnoj lokalnoj zajednici koja ima još mnogo prostora i potencijala da omogući kvalitetan život svojim stanovnicima.
Nakon prijema, ministar Mutabdžija, načelnik Bundalo i narodni poslanik Diana Čekić posjetili su Klub za djecu Kestenko, osnovnu školu „Petar Mećava“ i Srednjoškolski centar Kostajnica.Tom prilikom ministar Mutabdžija je istakao da "Privredna pitanja su uvijek najaktuelnija. Bez animiranja i reaktiviranja privrednih potencijala, mi kao društvo nećemo moći ostvariti sve ciljeve, pa i one koji se tiču obrazovanja i kulture", da treba unaprijediti vaspitno-obrazovni rad i sačuvati obrazovni sistem od socijalnih devijacija.
"Zato smo stalno na terenu, obilazimo škole i pratimo sva dešavanja. Evidentni su problemi - udžbenici su preopširni, netačni i nerazumljivi, veliki je broj izostanaka, ocjene su slabe", rekao je Mutabdžija. Govoreći o racionalizaciji mreže područnih škola, Mutabdžija je istakao da od 512 područnih odjeljenja njih 100 ima manje od deset učenika, a 13 manje od tri učenika.
"Moramo stvarati ambijent da djeca nastavu pohađaju o optimalnim uslovima", rekao je Mutabdžija i naglasio da se područna odjeljenja neće gasiti bez saglasnosti lokalnih zajednica.
Pomoćnik ministra za srednjoškolsko obrazovanje Mira Grbić rekla je da je Ministarstvo prihvatilo prijedlog upisnog plana Srednjoškolskog centra Kostajnica. 
"Na sastanku aktiva direktora regije Prijedor utvrđen je konačan plan upisa i što se tiče škole u Kostajnici prihvaćen je njihov prijedlog plana, usaglašen sa lokalnom zajednicom", rekla je Grbićeva. 
Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo je kao prioritetne probleme obrazovnih ustanova u Kostajnici istakao potrebu rekonstrukcije krova u predškolskoj ustanovi "Kestenko" i sanaciju fiskulturne sale u Osnovnoj školi "Petar Mećava".